10 Temmuz 2012 Salı

Uykuda neden sayıklarız?


Uykuda sayıklamak bazı insanlar tarafından sıklıkla yaşanan bir durumdur. Bize dış görünüşte bir zararı olmasa da Uyurken sayıklamak etrafımızda ki kişiye zarar verebilir. Ayrıca psikolojik olarak uykuda sayıklamak zararlıdır. Uyku sırasında yaşanan sayıklamanın önüne geçebilmek için bazı önerileri aşağıda tanımladık. Bununla beraber eğer sıklıkla uykuda sayıklıyor ve çevreniz bundan rahatsız oluyorsa, (Eşiniz, Çocuğunuz,) mutlaka ama mutlaka bu problemi gidermeniz gereklidir.
Uyku da sayıklamamanız için bazı öneriler :
Uyku saatleriniz düzensiz olmasın. Bir gün 11 de yatıyorken, sonra ki gün 5′te, ertesi gün 8 de yatmayın. Olabildiğince aynı saatlerde uyumaya çalışın.
Uyumadan önce beyninizi boşaltın. Sadece uyumaya dikkat kesilin ve başka birşey düşünmeyin.
Rahatlatıcı bir bitki çayı içebilir, Stress’inizi azaltabilirsiniz.
Uyku da sayıklamanın nedenleri :
  • Stress
  • Psikolojik Baskı
  • Duygusal problemler
  • Yüksek ateş
  • Aşırı madde kullanımı (Sigara, Alkol)

Uykuda konuşma kendi kendine oluşur ve genelde zararsızdır. Bununla birlikte bazı durumlarda daha şiddetli bir rahatsızlığın ve sağlık durumunun belirtisi olabilir.
REM (Rapid eye movement) uykusu davranış bozukluğu (RDB) ve uykuda korkma bazı insanların uyku sırasında bağırmalarına sebep olan iki çeşit uyku bozukluğudur. Uykuda korkma rahatsızlığı korkunç çığlıkları dayak ve tekmeleme gibi durumları içerir. Uykuda korkma bozukluğu olan bir insanı uyandırmak oldukça zordur. Uykuda korkma rahatsızlığı olan çocuklar genelde uykularında sayıklar ve gezer.
RDB hastaları bağırır çığlık atar homurdanır ve rüyalarındaki gibi davranır ve bunlar genellikle şiddet içeren davranışlardır.
Uykuda konuşma ayrıca uyurgezerlik ve bir insanın uyurken yemek yemesi durumu olan uykuda yemek yeme(NS-RED) rahatsızlığından dolayı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder